Gnojidba bilja i gnojiva

utorak, 28.09.2010.

Kalcijizacija - 2. dio

Slijedom prvog dijela, red je napisati i nešto više o materijalima za kalcijizaciju. U prvom dijelu spomenuli smo zanimljivu priču o vpanu, pijesku i tačkama, ali to je priča samo za "hobby" poljoprivrednike. Za one malo veće, stvar je ipak malo ozbiljnija pa je i pristup i izbor materijala drugačiji. Znači, samo ispitani proizvodi.

Evo što ima na hr.web-u: Fertdolomit (Petrokemija), Agrovapno (Kamen SIrač) i Kalcifert (Kaming). Nekada je i Istarska tvornica vapna Raša (današnji Murexin) proizvodila vapneni materijal za kalcijizaciju, ali ne web-u više nema ništa.

Idemo redom.
Fertdolomit (www.petrokemija.hr) - materijal sa njihove web stranice:

Fertdolomit granulirani sadrži 24 % kalcijeva oksida (CaO) i 16 % magnezijeva oksida (MgO) u obliku karbonata.
Uz karbonat Fertdolomit granulirani sadrži:
Dušik (N) 3,0 %
Fosfor (P2O5) 2,5 %
Kalij (K2O) 3,0 %

Tako neutralizirana vrijednost Fertdolomita sa dodatkom osnovnih biogenih elemenata (dušik, fosfor, kalij) ima neutralizacijsku vrijednost 80 %.

Namjena proizvoda:
Smanjuje kiselost poljoprivrednih tala
Popravlja strukturu tla i povećava biološku aktivnost
Smanjuje topivost teških metala (kadmij, olovo, bakar, cink…) pa je ekološki poželjan proizvod
Opskrbljuje tlo pristupačnim biogenim elementima: kalcij, magnezij, dušik, fosfor, kalij

Nakon kemijske analize tla određuje se doza, a to je obično 1-4 t/ha, primjena se ponavlja svake 3 do 4 godine dok se ne postigne optimalna kiselost za uzgajane kulture. Nakon toga se koristi svake treće godine 1 t/ha, da bi se nadoknadilo ispiranje i odnošenje karbonata i zadržala optimalna pH vrijednost.

Otprema: PVC vreće od 40 kg, paletizirano 1400 kg ili u rasutom stanju.

-----------------------------------------------------

Agrovapno (http://www.kamen-sirac.hr/hr/agrovapno) - materijal sa njihovog web-a:


Na temelju mnogobrojnih istraživanja zaključeno je da se najučinkovitije djelovanje poboljšivača tla (bez pojava mogućeg štetnog djelovanja u prvoj vegetaciji nakon primjene zbog blokiranja nekih mikroelemenata) postiže postepenom, a ne potpunom neutralizacijom zemljišta, što podrazumijeva i primjenu količina manjih (25-50%) od onih koje su potrebne za potpunu neutralizaciju.

Upotreba

Prije upotrebe poželjno je učiniti analizu tla. Optimalna količina AGROVAPNA ovisi o tipu tla, opskrbljenosti tla hranjivima i pH vrijednosti te vrsti usjeva. Preporučljivo je dodavanje AGROVAPNA u intenzivnoj gnojidbi dušičnim i NPK gnojivima! Tako je za neutralizaciju svakih 100 kg uree potrebno dodati 46 kg AGROVAPNA, a visokokoncentriranih NPK gnojiva 17-22 kg AGROVAPNA.

* jako kiselo tlo (pH 3.3-3.5) 7-10 t/ha
* kiselo tlo (pH 3.5-3.8) 3-7 t/ha
* srednje kiselo tlo (pH 3.8-4.1) 1.5-3 t/ha
* slabo kiselo tlo (pH 4.1-4.8) 0.5-1.5 t/ha

Primjena

Radi boljeg miješanja sa zemljom, preporuča se primjena na suhom tlu i dobra homogenizacija s površinskim slojem prije dubokog zaoravanja (tanjuranje). Primjenom se uz uporabu ostalih klasičnih mineralnih i organskih gnojiva, mogu prinosi na kiselim tlima povećati (u ovisnosti od uzgajane kulture i zatečene kiselosti tla) od 10% do više od 60%.

Upotreba poboljšivača tla višestruko se odražava na unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz:

1. ekološki moment: dozvoljena je njihova primjena u proizvodnji ekološke hrane
2. proizvodni moment: stvaraju se pretpostavke za veću iskoristivost ostalih gnojiva što dovodi do povećanja prihoda
3. financijski moment: njihovom primjenom smanjuje se utrošak ostalih gnojiva čime se ostvaruje ušteda

Vrijeme primjene:
prije osnovne, duboke (rigolanje) meliorativne ili redovne obrade tla, najčešće se provodi ljeti ili u ranu jesen kad zemljište nije mokro. Zbog praskaste granulacije primjenjuje se po nevjetrovitom vremenu.

Način primjene:
ravnomjernim nanošenjem (ručno ili odgovarajućim strojnim vučenim razbacivačima, specijalno prilagođenim za praškasta gnojiva) po površini zemljišta. Poslije zaorati ili zatanjurati.

Namjena
Kalcifikacija tla – postiže se produktivnost tla. Ion kalcija i/ili magnezija iz materijala za poboljšanje tla istiskuje ion vodika (H+ ) iz čestica gline. Vodikov ion (H+) čini tla kiselima. Oslobođeni ioni vodika vežu se s ugljikovim dioksidom (CO2) oslobođenim iz kalcij karbonata i kalcijevog i magnezijevog karbonata u ugljičnu kiselinu (H2CO3). Ugljična kiselina nije postojana u tlu pa brzo prelazi u ugljikov dioksid (plin) i vodu. Ovim procesom ioni vodika (H+) sudjeluju u procesu stvaranja vode, smanjujući kiselost tla)
Biljna ishrana (uzgajane kulture mogu svojim korijenom urasti i dovoljno duboko prodrijeti u tlo samo ako je ono rahlo i dobro razmrvljeno. Samo takvo tlo opskrbljuje biljke dovoljnim količinama vode i hranjiva. Uz glinu i humus, vapno je treća nužno potrebna tvar za oblikovanje grudica tla.
Primjenom vapna raste dostupnost hranjiva inače nedostupnih u kiseloj sredini (to se osobito odnosi na fosfor), poboljšava se struktura tla, smanjuje pokretljivost aluminija, željeza i mangana koji su u većim količinama toksični u tlu i stimulira biološka aktivnost tla (gliste).

Napomena

Nedostatak kalcija u biljnoj ishrani uzrokuje odumiranje vrhova mladih biljaka
otpadanje pupova, degeneraciju korijena, slabljenje stabljike, tamnjenje listova
Simptomi nedostatka kalcija prvo se zapažaju na mladom lišću kao kloroza. Biljke sporije rastu, usporen je rast korijena. U kasnijim fazama nedostatak kalcija zapaža se kao nekroza gorke pjege na plodovima.

MAGNEZIJ je važan kao sastavni dio zelene biljke jer je ugrađen u strukturu klorofila; također sudjeluje u izgradnji stanične stjenke i važan je kao aktivator enzima. Nedostatak magnezija očituje se kao rubna i međužilna kloroza, a rubovi lista savijaju se prema gore.

----------------------------------------
Kalcifert (http://www.kaming.hr/index.php?option=content&task=view&id=48) - materijal sa njihovog web-a:


Kalcifert je prirodno gnojivo višestrukih vrijednosti:

• Smanjuje kiselost tla,
• Pospješuje rahlost tla,
• Povećava otpornost na sušu,
• Omogućava absorbciju mikroelemenata te
• Zasigurno povećava prinos kultura.

Kalcijizacija je postupak dodavanja KALCIFERT-a u tlo sa ciljem unošenja kalcija koji se iz tla gubi ispiranjem i prinosom.

Kalcijizacija omogućava brzu razgradnju biljnih ostataka, povećava sposobnost upijanja i zadržavanja vode u tlu.

Kalcifert je prirodno gnojivo, a njegovom upotrebom sprječava se zagađenje pitkih voda.

Kalcifert se unosi u tlo ručno ili strojno u primjenu mineralnih gnojiva i stajnjaka ravnomjerno te se zaore.

Vrijeme primjene:
Voćnjak, vinograd, travnjak, pšenica, šećerna repa, povrće: 11. - 12. mjesec pred jesensku brazdu. U pravilu 15 - 30 dana prija sijanja svih kultura.

Doziranje utvrditi nakon kemijske analize tla.
Niska kiselost: pH 6 - 7 do 0,5 kg/m2
Srednja kiselost: pH 5 - 6 do 1,5 kg/m2
Visoka kiselost: pH manje od 5 do 2,5 kg/m2

----------------------------------------------
Što reći na kraju:
- Jedino Kaming navodi cijene proizvoda. Vreća od 50 kg je 18,63 kn + prijevoz. Vrlo povoljno
- Prema tehničkim karakteristikama najbolji proizvod je Fertdolomit (granulirani materijal koji ne zahtjeva poseban stroj za primjenu - dovoljan je klasični rasipač mineralnih gnojiva)
- Za Agrovapno se navodi kriva preporuka - primjena Agrovapna i NPK gnojiva zajedno. Vrlo loše, jer je neizbježna (vrlo brza) reakcija fosfora i kalcija i nastanak netopivog (i neiskoristivog) kalcij-fosfata (gubitak i kalcija i fosfora).
- S druge strane, dobra preporuka za Agrovapno kod primjene UREE-e

Znači, ipak postoje domaći proizvodi za kalcijizaciju.

Osnovni postulat kod izbora materijala je:
1. Cijena (najjeftiniji)
2. Blizina (zbog skupog transporta)
3. Oblik materijala (tu praškasti najlošije stoje; potreban je poseban priključak za primjenu a ručna primjena je neizvediva)

Za slijedeći post: Kako utvrditi doze vapna za kalcijizacju?

- 17:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.09.2010.

Kalcijizacija - 1. dio

Vrijeme žetve i berbe većina poljoprivrednih kultura je za nama (predstoji na uglavnom još berba masline, vinove loze i od ratarskih kultura vađenje repe), i polako kreće priprema za jesensko-zimske radove. A jedan od najznačajnijih zahvata je svakako i kalcijizacija (ili po starome kalcifikacija).

Kalcijizacija/Kalcifikacija

Kako god (iako je prvi termin ispravniji) priča je jasna. Tla su kisela (gube kalcij ispiranjem zbog viška oborina ili natapanja te se kalcij iznosi i visokim prinosima), kalcija nedostaje i treba ga dodati. Mislim da svi već znaju da je kalcij neophodan u rastu i razvoju biljaka i tu se neću ponavljati; više ću pisati o tehničkim aspektima. Iako bi možda bilo pravilnije pisati što/kako je tlo kiselo, ja ću priču započeti o materijalima za kalcifikaciju (cijena, doza primjene, način primjene itd.).

Koji materijal se može koristiti za kalcijizaciju?

Svaki (vapneni) materijal koji ima alkalnu reakciju. Čim je u pitanju alkalna reakcija, znači da se radi o materijalu koji sadrži kalcij. Prema dostupnosti, to je svima poznato građevinsko vapno (rijetko ga spominju, ali ja ću ga namjerno staviti na prvo mjesto), zatim mljeveni vapnenac (iako ga ima mnogo, teško će te ga samo tako dobiti), gotovi vapneni materijali za kalcijizaciju (Fertdolomit, Agrovapno, Kalcifert) i sva sila ostalog materijala koji se spominje u literaturi a kojeg nikada niste vidjeli. Dobro, tu ulazi i saturacijski mulj (nuspordukt u preradi šečerne repe i koji se uglavnom dijeli kooperantima šečerana), ali isto tako i za male proizvođače, pepeo drveta (ne kamenog ugljena).

Zašto građevinsko vapno?

Pa zato što je lako nabavljivo; u svakom malo većem mjestu postoji nekakav dućan građevinske opreme i materijala koji između ostalog sadrži i vapno. Čak su i vreće lagane od 30-tak kila.

Ali ima li kakvih problema sa primjenom vapna?

Ima, i to dosta problema. Prije svega radi se o kalcij-hidroksidu, vrlo agresivnom materijalu; kako u tlu tako i na sluznicu čovjeka. Isto tako radi se o praškastom materijalu koji se jako praši kod primjene i vrlo teško pravilno raspodijeljuje, a upravo je to najvažnije tehnička postavka kalcijizacije; pravilno rasporediti i u tlo unijeti vapneni materijal.

I što sada, imamo jeftin materijal, lako dostupan a teško primjenjiv?

Pa riješenja ima. Nije lako, i nije jednostavno, ali funkcionira, naročito na manjim površinama (oni veći će ionako nabaviti gotovi vapneni materijal poput Kalciferta i stvar riješiti malo drukčije).

Što napraviti ako je naš vrt mali, a baš nemamo nikoga sa tim silnim strojevima za primjenu vapnenog materijala?


Potražite pomoć od susjeda. Susjeda? Pa da, ako susjed ima mješalicu za beton, onda je to to. Nabavite, kupite malo pijeska za zidanje (sitna granulacija 0-4 mm), ubacite u mješalicu, malo vode (mora biti vlažan na dodir, ne mokar) i ubacite vreću vapna. Nakon 10-tak min mješanja granulat je gotov. U tačku/karijolu/kolica i pravac polje. U kantu i rasporediti kako se baca i mineralno gnojivo. I to je to. Malo novca, malo gimnastike i tlo je dobilo svoju dozu kalcija. A sitni pijesak? On će ionako malo porpaviti strukturu umornog tla. A koliko toga dodati? Pa računajte cirka 1 kg vapna na 2 m2. I obavezno izmješati sa tlom.rofl

I to je bila mala priča za uvod u kalcijizaciju.

Nadam se da je bila zanimljiva i malo drukčija, a u slijedećim postovima krećemo za profesionalnim savjetimawave

- 12:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.09.2010.

Magnezij-sulfat (Bauhaus)

Svakako vrijedna informacija iz novog Bauhaus kataloga:

Bittersalz (Compo) iliti Magnezij-sulfat.... 5 kg..... 34,90 kn

Vrlo povoljno!!!! Akcija traje do 30.09.2010.yes

Gdje primjenti:
- folijarna gnojidba (200-600 g/100 L vode; niže doze za povrće, više za drvenaste kulture i lozu)
- u tlo (20-40 kg/ha ovisno o potrebi kultura)
- za ukrasno bilje (posebice za crnogorično bilje koje preferira kiselo tlo)
- za ribiz (100-120 kg/ha; kulutra koja izričito traži jako kiselo tlo; ne zaboravite dodati i treset)
- fertitigacija (15-40 kg/ha)
- mješanje sa granuliranim NPK gnojivima (3-5 kg/100 kg gnojiva; ovo je vrlo dobra mjera pogotovo za oplemenjivanje "tri petnajstice" NPK 15-15-15; rajčica će vam na ovo biti jako zahvalna)fino


p.s. Cijena Magnesiogreena (Green Italia, distributer Pavin) u obližnjoj agrariji je 35,00 kn/1 kg. Samo 5x skupljeburninmad

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 04.09.2010.

Boromag Ca

I još jedno gnojivo sa kalcijem. Ovaj puta nešto kompleksnije (možda i kvalitetnije gnojivo). Boromag Ca, proizvođać Agrofill Italija, zastupnik Sjeme d.o.o., Split (na WEB-u nemaju gotovo nikakvu informaciju; ako plate mogu ih reklamirati na Blogu Broj 1 na temu gnojidbe u HRV i nešto šire).

Boromag Ca

Sastav:
10% CaO topiv u vodi

Osim kalcija sadrži i:
10% organske tvari (organski C kako ga deklariraju)
3% organskog dušika
2% MgO topiv u vodi
0,5% B

Oblik: tekuće gnojivo

Ono što ga izdvaja iz grupe ostalih gnojiva sa kalcijem, je prisustvo i ostalih elemenata. Često se kod nedostatka kalcija javlja i nedostatak magnezija, dok bor prisutan u gnojivu pomaže bržu translokaciju kalcija (ali i magnezija) kroz biljku. Zbog prisutnosti organske frakcije (aminokiseline) očitava se i pozitivan učinak na rast i razvoj tretiranih biljaka.

Doza primjene: 250-350 gr/hl (2.5-3.5 kg/ha)

Cijena: dvije vrste pakiranja; 1 i 10 L, ali bez ikakve informacije o cijeni. Šteta puknucu

I to je to, što se tiče kalcija i kalcijevih gnojiva na tržištu. Vjerovatno ima još neki proizvod, ali tko to sada može znati. U mojoj okolici u agrarijama nema, a nema niti adekvatnih informacija na WEB-ulud

- 00:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.09.2010.

Lamag Ca (gnojivo sa kalcijem)

Nakon Fertine Ca, na red je došlo predstavljanje još jednog gnojiva sa kalcijem. Ovaj puta, ne radi se samo o kalciju već i o gnojivu koji sadrži magnezij.

Lamag Ca

(tekst prenesen sa http://www.ba-mi-agro.hr/ponuda.php?id=10)

SASTAV:

16% magnezija kao MgO
5% kalcija
mikroelementi Mn, Fe, Cu
pomoćna sredstva za bolje prianjanje na list, pH 10.

FORMULACIJA:

Bijela tekuća suspenzija.

NAMJENA:

LAMAG Ca je tekuće lisno gnojivo sa fungicidnim djelovanjem. Primjenjuje se kod vidljivih kao i kod latentnih nedostataka magnezija i kalcija, uz istovremeno dodavanje mikroelemenata. Nedostatak magnezija negativno djeluje na stvaranje zelene lisne mase. Nedostatak kalcija negativno utječe na rast korijena i vegetativnog vrha biljke i može povećati opadanje cvjetova. U proizvodnji jabuka nedostatak kalcija može uzrokovati ozbiljne probleme kod dozrijevanja i skladištenja. Tkivo ploda u tom slučaju gubi svoju čvrstoću, ranije sazrijeva i postaje brašnjavo. Promjene su uočljive i na plodu jer na pokožici se razviju smeđe pjege. Kvaliteta ploda znatno je smanjena i plodovi gube svoju tržnu vrijednost. Primjenom na vinovoj lozi LAMAG Ca ima pozitivno djelovanje na ukupno zdravstveno stanje kulture kao i na urod i sadržaj šećera u grožđu. Kod primjene na rajčicu i papriku sprečava razvoj vršne truleži plodova. Preporučuje se višekratna ponovljena primjena u razmacima od 7-14 dana.

DOZIRANJE:

Jabuke: 2-4 primjene u dozi od 4 kg/ha u fazi rasta plodova (svibanj-srpanj),

Vinova loza: 1-2 primjene u dozi od 4 kg/ha nakon cvatnje,

Lucerna: 1-2 primjene u dozi od 4 kg/ha u početku intenzivnog rasta,

Rajčica: 1-2 primjene u dozi od 4 kg/ha pred početak cvatnje.

Koncentracija otopine može biti od 1-5%, što je viša koncentracija to je bolje fungicidno djelovanje.

MOGUĆNOST MIJEŠANJA:

LAMAG Ca može se miješati sa fungicidima, insekticidima i stimulatorima rasta. Može se miješati i sa KAN-om i otopinom uree. Ne smije se miješati sa gnojivima koja sadrže fosfor. Gnojivo nema fitotoksičnog djelovanja.

PAKIRANJE:

LAMAG Ca na tržište dolazi u PVC pakiranju od 1, 10, 20 i 50 kg težine.

SKLADIŠTENJE:

LAMAG Ca se mora skladištiti u originalnoj ambalaži u suhom i zatvorenom skladištu, odvojen od ljudske i stočne hrane na temp. od 80do 300C. Zaštititi ga od direktnog sunca i smrzavanja.

PROIZVOĐAČ: Synthon s.r.o.,Blansko CZ

... i za kraj, cijena? Nažalost ništa namcor, kao i svi ostali niti Bami Agro nema cijenik gnojiva na web-u.

- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.09.2010.

Fertina Ca

Nastavljam temu gnojiva sa kalcijem. Nakon predstavljanja Calciogreena, bilo je upita o Fertini Ca, proizvodu Petrokemije. Malo sam prošao po internetu, malo po lokalnim dućanima (agrarijama) i evo što sam našao.

Prvo podaci sa službene stranice Petrokemije d.d.

FERTINA Ca

Hraniva su u obliku kalcij nitrata - Ca(NO3) i vodotopljiva.

Kalcij (CaO) 12 %
Dušik (N) 8 %

Fertina Ca namijenjena je sprečavanju pojave gorkih mrlja u
plodovima jabuke i kruške koje nastaju nedostatkom kalcija.
Pri primjeni se može koristiti 2%-tna otopina Fertine. Prvo prskanje treba obaviti 6 tjedana nakon cvatnje, a zatim svakih 14 dana sve do 15 dana prije berbe.
Prskanjem plodova jabuke i kruške prije berbe plodovi se bolje čuvaju u skladištu i duže ostaju zdravi.
Fertina Ca može se dodavati u svako prskanje jabuke zaštitnim sredstvima prema paleti testiranih miješanja. Kako su u Fertini biljna hraniva one nisu štetna ni za zdravlje ljudi ni životinja pa nema ograničenja vremena prskanja (karenca).

Pa malo sa mosla-vina.hr:
Na crvenicama nedostatak kalcija utječe na slabu oplodnju te pojavu tkz. majmunskog oka na plodu masline. Stoga je obvezno prskanje Fertinom Ca u 2 %koncentraciji barem 4-8 puta tijekom vegetacije i rasta ploda. Fertina Ca predstavlja tekuće kalcijevo gnojivo s 12 % kalcija i 8 % dušika, a lako se usvaja u list i plod dok je zelen.

A sada malo tehnički osvrt.
Prije svega cijena. Boca Fertina Ca (1L) u dućanima košta oko 30,00-tak kuna (MPC), PDV uključen. Znači, bez PDV 23,10 kn. Puno ili malo? Vidjeti ćemo kasnije.
Koncentracija primjene 1,5-2,0 % (ili 1,5-2,0 L Fertine Ca/100 l vode). Što znači, ako na 1 ha trošimo oko 400 L vode, potrebno nam je 4 pakiranja x 30,00 = 120,00 kn za jedan tretman.
A sastav Fertina Ca? Kako i piše na etiketi, radi se o kalcij-nitratu, običnom, najobičnijem.
A žašto, ovo najobičniji? Jer... Kalcij nitrat je bijelo granulirano vodotopivo gnojivo. Sastoji se od jedinstvene kombinacije nitratnog dušika i 100% vodotopivog kalcija. Svaka granula sadrži 15,5% dušika (N), od toga 14,4% u nitratnom obliku i 1,1% u amonijskim obliku, te 19% vodotopivog kalcija (26,5% CaO), i na tržištu se najčešće pojavljuje kao Kalcinit (Proizvođač Hydro (stari naziv) ili Yara (novi naziv) a cijena mu je oko 250,00 kn MPC. Znači dva tretmana Fertina Ca i imate cijelu vreću Kalcij-nitrata. Taj se kalcij nitrat može/i preporuča primjeniti folijarno u koncentraciji od 0,3-0,5%. Što znači da za 400 L otopine treba najviše 2 kg kalcinita, pa u vreći ostaje još puno, puno kalcija za primjeniti.

I na kraju; što koristiti Fertina Ca ili Kalcinit?
Kalcinit je svakako jeftiniji, ali je problem kada se jednom otvori vreća da je čisti kalcij-nitrat vrlo higrsokopan (privlači vlagu iz zraka) i dolazi do stvaranja gruda, koje se vrlo slabo tope. Stoga se vreća treba relativno brzo potrošiti. Alternativa, priprema vodene otopine. Ostatak gnojiva iz vreće otopiti u plastičnim PVC kanistrima i označiti koncentraciju. Kasnije je potrebno samo napraviti glavno razrijeđenje na 1,5-2,0%. Osim folijarno, Kalcinit se može koristiti u sustavima fertirigacije te direktno rasipanje po tlu
Fertina Ca je skuplje gnojivo, ali vrlo praktično za manje površine (teško da se može isplatiti 1 vreća Kalcinita za 5 stabala jabuke). Ako je površina malo, malo veća, već to druga priča.

- 23:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #